קצת פרטים טכניים לפני שמגיעים לעיקר - צלילה בים המוות: המליחות בים המלח מגיעה ל 35% וכדי לשקוע אל מתחת לפני המים, תזדקקו למשקולות עופרת של כ - 40 - 50 ק"ג (88 - 110 פאונד), בהתאם למימדי גופכם. את המשקולות מחלקים למארזים המחוברים לגופכם מן הצדדים ומקדימה. חלקם - מוצמדים ישירות למאזן.
המים המלוחים שמנוניים מאד ואינם מתייבשים בקלות. לאחר צלילה יש לשטוף את הציוד היטב ולייבשו. אם לא שטפתם וייבשתם את הציוד - טיפות מים מלוחות יישארו על הציוד שבועות לאחר מכן.
הראות מתחת למים לא מתאימה תמיד לצלילות: יש ימים בהירים יותר מאחרים
פסל מלח מסכות לפנים מלאות
צלילה בים המלח דורשת מסיכה מלאה שתפקידה להגן על העיניים, הפנים והפה מן המים. ביצענו צלילת ניסיון עם מסיכה מלאה בבריכה מספר ימים לפני הצלילה, כדי לתרגל.
זהו. אפשר להתחיל.
ביום הצלילה, פגשנו בן הזוג שלי ואני את המדריכים. התחגרנו בציוד ובחליפות 5 מ"מ ולאחר הדרכה קצרה וחזרה על השימוש במסיכות, טיפסנו מטה על הסלעים מצופי המלח, אשר הפרידו בינינו לבין פני המים השמנוניים.
חגרנו את חגורות המשקולות הכבדות. את המאזנים עם שפע העופרת ואפילו דחפנו כמה משקולות לכיסים, שכבר היו תפוחים וכבדים מקדימה. זה לא היה יותר מדיי נוח.
לאחר שהרכבנו את מסיכות הפנים המרשימות, הזכרנו לעצמנו שאסור לנו לאפשר אפילו לטיפה אחת של מי מלח לגעת בעיניים, מכיוון שהתחושה נוראית, כפי שגיליתי מאוחר יותר. ואז, נכנסנו לצלילה הראשונה שלנו במים המאתגרים של ים המלח.
מכלי צלילה עמוסים במשקולות
לא היה קל להעמיק, למרות כל המשקולות. לא היה קל להתקדם בתוך המים הסמיכים ואט אט הגענו לעומק של כ - 8 מטרים. בהיותי צלם נלהב, מצאתי זווית צילום נהדרת של עמוד מלח לצלילה הבאה, שאליה ארד עם מצלמה. למזלי הרע, בדיוק אז חדרה טיפה קטנה של מים מלוחים אל תוך המסיכה שלי ולעין השמאלית.
זו לא הייתה חוויה נעימה. לא יכולתי לפתוח את העין ולא יכולתי לעשות שום דבר כדי לתקן את המצב מתחת למים. סימנתי למדריך ועלינו בחזרה אל פני המים. לאחר ששטפתי את העין עם המון מים מתוקים, הרגשתי טוב יותר וחזרנו אל המים כדי לסיים את הצלילה הראשונה.
אין כאן אלמוגים שאליהם אני רגיל בצלילות בים האדום, או במים חמימים ברחבי העולם. אין כאן חיים. רק שדות אחרי שדות מלח לבנים - הצבע של אלמוגים מתים. מפעם לפעם מבנה של מלח, דמוי קתדרלה, מיתמר מעלה. פה ושם, קירות של קניון או מערה מופיעים מתוך המים אבל ללא ספק, זוהי חוויה שלקוחה כאילו מכוכב אחר, עם נוף תת מימי זר ותחושה ייחודית.
לאחר צלילה או שתיים בים המלח מתקבלת תחושה של מיצוי. אבי ברסלר, מנהל מועדון "צוללי ים המלח" לא יסכים עם הטעון הזה: "המים העתיקים הללו כמעט מיסטיים" הוא אומר. "אני לא יכול לדמיין אפילו שבוע מבלי לצלול בים המלח".
עובדות על ים המלח
ים המלח הוא ים פנימי (ימה) באורך של 60 ק"מ וברוחב של כ 18 ק"מ הממוקם בין ישראל, הרשות הפלסטינית וירדן. הוא מחולק לשני חלקים - הים הצפוני והים הדרומי, הקרוי גם "בריכות".
זהו המקום השני המלוח ביותר בעולם: 33.5% מליחות, לעומת האוקיינוסים שמכילים 3.5% מלח בלבד. אגם אסאל במכתש ג'יבוטי מלוח אף יותר, עם מליחות של 40%.
ים המלח ממוקם בנקודה העמוקה ביותר על פני כדור הארץ, מתחת לפני המים. כיום עומקו -426.5 מטרים בעוד שבשנת 1948 עומקו היה 396 מטרים בלבד. הוא מגיע לעומק של 350 מטרים נוספים בנקודה העמוקה ביותר שבו.
עומקו של הים נובע מאידוי המים. במקרים של גשם רב, מובלים המים לצורכי מגורים, תעשייה וחקלאות, מכיוון שהאיזור יודע בצורות רבות. בעבר היו מעיינות רבים ש"הזינו" את הים, אך כיום, מרביתם משמשים לצורכי האוכלוסיה בסביבה. זה מסביר את האידוי המהיר ואת הירידה בגובה הים.
מכיוון שזהו אחד המקומות החמים ביותר בעולם, טמפרטורת המים יכולה להשתנות ב 4 מעלות בערך באיזורים הרדודים. טמפרטורת המים באופן כללי נעה בין 18 מעלות בחודש ינואר, ועד 28 - 35 מעלות באוגוסט.
לצלול בים המלח
כדאי לקחת בחשבון עובדות אלו לפני שמתארגנים לצלול בים המלח:
• בשל צפיפות גבוהה של מלח במים, חשוב לצלול עם מסיכה מלאה. ווסת רגיל ומסיכה רגילה עלולים להתמלא במים. במקרה של טיפת מים בודדת שנכנסת לעין אתם עלולים לחוות כאב מציק. במקרה שכזה מוטב לצאת מן המים ולשטוף את העיניים היטב במים מתוקים .
• יש צורך בהרבה עופרת כדי לשקוע במים הסמיכים. בדרך כלל, בין 45 - 50 קילוגרם מפוזרים היטב מסביב לגוף ולמיכל יעשו את העבודה. מצד שני, כמות כזו של עופרת תכביד עליכם מאד ותאט את ההתקדמות שלכם במים.
• בשל שינויים קיצוניים בטמפרטורה, צלילות קיץ יש לארגן בשעות הבוקר המוקדמות בלבד. כשטמפרטורת המים עולה (4 מעלות זה שינוי קיצוני) קשה יותר לנשום.
• חשוב לשתות כמות מספקת של מים מתוקים לפני הצלילה. השילוב של חום גבוה ומליחות גבוהה "שואבים" את המים החוצה מהגוף וקל מאד להגיע למצב של התייבשות.
• המים ירקרקים ועמוסים בחלקיקי מלח. לפעמים הראות מגיעה לכעשרה מטרים. לפעמים, היא יורדת למטר בודד.
• גושי מלח נוטים להיות חדים באופן מפתיע. אתם עלולים לחטוף שריטות וחתכים פה ושם.
דקומפרסיה
העומק בו נמצא ים המלח, הוא שווה ערך לעומק של 3 מטרים מתחת לפני המים. מד העומק מסוגל לתת תוצאות מדוייקות עם סטייה קלה שאותה דיי קל לתקן. כל מטר של מים נחשב ל 1.3 אטמוספירות. ולכן, בעומק של 10 מטר אתם תראו במד העומק שלכם 13 מטר. לכל זה, יש להוסיף עוד 3 מטרים, שהם שווי הערך לגובה פני ים המלח. את מחשבי הצלילה יש לכוון מראש ל 3-.
בהתאם לעומק הצלילה ולמשך הזמן מתחת למים, יש להמתין כ - 4 שעות לפני שיוצאים עם הרכב לאיזורים גבוהים יותר.
מועדון צוללי ים המלח, היא החברה היחידה אשר מארגנת צלילות בים המלח. יש להם כמעט 15 שנות ניסיון בצלילה שם. הם ידריכו אתכם ויספקו את הציוד הנדרש לצלילות.
אתרי צלילה
אתר הצלילה הפופולארי ביותר והקל ביותר לגישה הוא זה שממוקם בקרבת מרכז בתי המלון, בחלק הדרומי של ים המלח, הקרוי "הבריכות".
בחלקים מסויימים בים הצפוני, תוכלו לראות נביעות של מים מתוקים אל תוך ים המלח. האיזון שם מעניין מכיוון שכאשר נכנסים לאיזור של נביעה, תשקעו מהר יותר.
מערות אחדות נתגלו מתחת לפני המים אך הן עמוקות וניתן להגיע אליהן רק באמצעות סירה, דבר שהופך את האופרציה כולה למסובכת יותר.
סיכום
צלילה בים המלח היא חוויה לא קלה מבחינה פיזית ודורשת הכנות מוקדמות, דוגמת שימוש במסיכה מלאה. היא גם דיי יקרה ויש להתייחס אליה כאל פרוייקט בפני עצמו. יחד עם זאת, מדובר בחוויה מאתגרת, אקסטרימית ובלתי נשכחת.