הג'יפ והגמל בשרותי הצלילה באותם ימים
נדיר שאני יושב וקורא ספר בשלמותו בפעם אחת, אבל זה בדיוק מה שקרה כשהתחלתי לקרוא את הספר החדש של הוארד רוזנשטיין, מאושיות עולם הצלילה הישראלי, בעל השם המבטיח כל כך: "אוצרות, ספינות טרופות וראשית הצלילה בים האדום". ואכן, לא הנחתי אותו עד שהגעתי לעמוד האחרון, כשאני נהנה מכל פרק ופרק.
זהו סיפור מרתק, שאם לא היה סיפור חייו האמיתיים של הוארד רוזנשטיין, שבהחלט משיק לרומן הרפתקאות מהשורה הראשונה. הספר מפרט את המיקוד הייחודי של הוארד לממש את תשוקתו לצלילה, למדעי הים ולתיירות בים האדום, שיהפוך (ולא מעט בזכותו) לאחד מיעדי הצלילה המובילים בעולם, לצוללים ברחבי העולם.
לרובנו יש חיים המורכבים מהתחלות וסיומים מגוונים. עבור הוארד רוזנשטיין, היו לא מעט התחלות בחייו יוצאי הדופן. התחלה אחת הייתה, בגיל אחת עשרה, כאשר הוארד, חמוש בדלי, ספוג וסבון נוזלי, חיפש בכבישים הצדדיים ליד מקום מגוריו אחר מכוניות מלוכלכות לשטיפה. מכונית מלוכלכת ומפגש מקרי עם "נערת זוהר הוליוודית" לשעבר הפכו לשיחה נבואית עם הילד בן האחת עשרה. נערת הזוהר לשעבר זיהתה משהו בצעיר הזה, אולי את רוחו היזמית. במהלך אותו מפגש מקרי, היא אמרה לו, "האווי, כשתגדל, תהיה מטייל עולמי". היא לא ידעה עד כמה נכונה הייתה נבואתה. תוך מספר שנים בלבד, הוא אכן טייל בעולם. והרבה.
התחלה נוספת התרחשה בזמן שנירקול מחוץ לחוף באזור בישראל שהיה הנמל של העיר הרומית קיסריה. כשחזר לחוף, הוא ראה "הבהוב" למטה, שהתברר כנצנוץ של זהב. במקום "פרוטות מהשמיים", הנצנוץ הזה, ממטמון של מטבעות זהב רומיים בתחתית הים, היה התחלה שסיפקה מזל טוב בלתי צפוי עבור רוזנשטיין.
ניצנוץ של זהב
פרק נוסף בחייו המדהימים החל כאשר חלומו להקים מרכז צלילה בסיני התגשם. נדרש מאמץ רב וחוצפה כדי להקים מרכז צלילה מצליח באזור שבו מעטים, אם בכלל, צללו או ביקרו בו אי פעם. עם מרכז הצלילה המוצלח של הוארד בסיני כבסיס לפעולותיו, הוא המשיך בחיפושיו אחר אתרי הצלילה הטובים והבתוליים ביותר ברחבי סיני, כולל איתור וזיהוי חלק מהספינות הטרופות המרגשות ביותר באזור.
הלוליטה בגורדון ריף
כשניסה לבנות קריירה וחיים לעצמו ולמשפחתו, במיוחד באזור עם פוטנציאל לטלטלות פוליטיות רבות, הוא נדרש לקצת פרוטקציה כדי לגרום לדברים לעבוד לטובתו ולטובת צמיחת הצלילה באזור.
ללא מורא מאסונות טבע, חסימות דרכים מצד פוליטיקאים ואפילו עימותים עם הצבא, הצליח הוארד להשתמש בכישוריו החברתיים הייחודיים וקצת יותר מחוצפה, כמו המצאה יצירתית של "כלל סיני 950", כדי להשיג את מטרותיו. באמצעות השימוש בגישתו המיוחדת לדיפלומטיה של הצלילה, הוארד אף הצליח להשיג לעצמו מקום בשולחן במהלך שיחות התיירות ההיסטוריות בין מצרים לישראל ולעזור להשיג את מה שרבים חשבו כבלתי ניתן להשגה. עם אהבת הצלילה והסביבה הימית כמרכיבים משותפים, הוארד הצליח לעזור לקרב נציגים ממצרים וישראל בשם התיירות האזורית, שבאותה תקופה, הביאה שלום לאותו חלק של העולם. מפגש היסטורי זה סייע להפוך את הים האדום לאחד מיעדי הצלילה המבוקשים ביותר בעולם הצלילה.
במהלך הקריירה הארוכה, המגוונת והמרגשת שלו, הוארד הציג בפני חברים ועמיתים בולטים את נפלאות הקסם של העולם התת-ימי סביב חצי האי סיני. בחבורה שלו נמנו רבים מהצלמים התת-ימיים המובילים בעולם, חוקרים, דיפלומטים ואנשים משפיעים אחרים, שצללו, צילמו וחלקו את אהבתם המשותפת לצלילה בכמה מאתרי הצלילה המרהיבים והבתוליים ביותר בעולם. בולטים בינהם היו ד"ר סילביה ארל, ד"ר יוג'יני קלארק, דיוויד דובלט, ג'ק מק'קני, האנס האס, לאונרד ברנשטיין, ואנואר סאדאת, מנחם בגין ומשה דיין אשר שמעו על נפלאות דרכו והצורך להגן על אוצרות ים סוף.
מנחם בגין ואנואר סאדאת בשיחות השלום
כל אחד מהם עזר להפוך את דיפלומטיית הצלילה לכוח שיעזור לעצב את עתיד הצלילה והתיירות באזור. זה יוביל להבנה מלאה של ערך התיירות בהבאת עמים שונים ואידיאולוגיות שונות לחלוק מרכיב משותף, חשיבות שימור העולם התת-ימי. ככל שמותג דיפלומטיית הצלילה שלו התפתח, הוא שמע את ההערה החוזרת מצוללים בים האדום, "אם הייתי צריך לבחור מקום אחד לבלות בו את שארית ימי הצלילה שלי, זה יהיה כאן".
למעשה, אהבתו של הוארד לצלילה חורגת הרבה מעבר לגבולות כדור הארץ שלנו. במהלך משלחת נשיונל ג'יאוגרפיק לשארם א-שייח', הצלם התת-ימי הנודע, דיוויד דובלט, צילם תמונה תת-ימית של הוארד שנכללה בקפסולת הזמן שהוצבה על החללית וויאג'ר 1 של נאס"א, ששוגרה בשנת 1977. קפסולת זמן זו היא דיסק נחושת מצופה זהב בגודל 12 אינץ' המכיל תמונות וצלילים המייצגים חיים ותרבות על כדור הארץ שלנו.
תודה לך, הוארד, ששיתפת את המסע והקריירה המרתקים שלך איתנו. זהו לא רק סיפור ששווה לקרוא, אלא גם סיפור ששווה לשתף עם כל מי שאוהב את ספורט הצלילה ואת העולם התת-ימי.