טרנד חדש כובש את לבם של צוללים וצלמים תת-ימיים: צלילות ב״מים שחורים״. מתרחקים מהחוף ויורדים עמוק, עמוק, עמוק. ואחר כך, עוד יותר עמוק. שם חיים ׳חייזרים׳ שקופים שנראים כאילו הגיעו מהחלל החיצון. בקיצור, גן עדן לחובבי המוזר והביזאר. ג׳ף מיליסן, צלם והרפתקן, חולק חוויות ולא שוכח לתת כמה טיפים
אם אתם כמו הרוב המוחלט של הצוללים, אתם מבלים רוב הזמן מתחת לפני המים בקרבת שונית, או מצע חולי, שאתם יכולים לראות ממש מתחתיכם. וכמובן, באור יום... אומנם זה עשוי לספק לכם תחושת ביטחון, אך ההיצמדות למים הרדודים מותירה את הרוב המוחלט של האוקיינוס מחוץ לתחום. טרנד חדש כובש בשנה האחרונה לא מעט מעוזי צלילה: חוויה תת-ימית חדשה (יחסית, יחסית) מוציאה את הצוללים מאזור הנוחות שלהם, קרוב לחוף, ומביאה אותם אל מי האוקיינוס הפתוח בלילה, כדי ליהנות מחוויה מסוג שונה לחלוטין. התופעה כבר זכתה גם לשם: צלילה ב"מים שחורים" (blackwater).
תמנון זהיר
״יש בזה משהו. המחשבה על לב האוקיינוס מפחידה עד כדי כך שהיא גורמת לדמיון להשתולל, והפחד העיקרי הוא מפני טורפים. צלילה במים השחורים מפחידה את רוב בעלי החיים, והם מעדיפים להימנע מכך. זה מסביר מדוע כרישים נראים רק לעיתים רחוקות בצלילות במים שחורים. כשהם מופיעים, מדריכי הצלילה יודעים היטב מתי כדאי לעזוב. אם זה מסוכן, לא ממש״.
״אם המטרה היא לחזות במראות שטרם חזית בהם כצולל מהשורה, אז, בהחלט כן. האוקיינוס הפתוח שונה מכל סביבה אחרת בעולם. לדיירי האוקיינוס הפתוח יש מעט מאוד מקומות להסתתר בהם, לכן הם פיתחו דרכים יצירתיות מאוד להימנע מטורפים שיכולים לראות אותם.
רוב האורגניזמים החיים במעמקים הם שקופים באופן מושלם, ובמהלך היום הם כמעט נעלמים מהעין. העובדה הזאת מאפשרת להם להישאר במאות המטרים העליונים העשירים ביותר של עמוד המים (אזור האור - euphotic zone). רוב בעלי החיים האלה הם סוגים גדולים יותר של פלנקטון, או בעלי חיים שאינם מסוגלים לשחות כנגד זרם חזק מדיי. בלילה, פנסי הצלילה שלנו מוחזרים על ידי תצורות הגוף וחושפים את היצורים המוזרים.
בעלי חיים אחרים מבלים את ימיהם באזור עומק האמצע (mesopelagic zone), בעומק אלפי מטרים, לשם האור אינו חודר. בכל לילה עולים היצורים האלה כדי לאכול משפע המזון הקרוב לפני המים. מספרם של בעלי החיים המבצעים את המסע הזה בכל לילה הוא מדהים. העננים של בעלי החיים האלה צפופים מספיק כדי שסונאר צבאי יזהה אותם, וכך למעשה גילו אותם. התנועה האנכית האדירה הזאת נחשבת לדעת רבים לנדידת בעלי החיים הגדולה בעולם, והיא מתרחשת בכל לילה. וכך, צוללי מים שחורים עדים לשילוב של שתי הקהילות: אלה שחיות את כל חייהן קרוב לפני המים במרחבי האוקיינוס הפתוח (epipelagic), ואלה הנשארות במעמקים במהלך היום וניזונות קרוב לפני המים בלילה (mesopelagic).
״מטרת צלילת מים שחורים היא למצוא בעלי חיים שבמהלך כמיליון השנים האחרונות התפתחו להיות בלתי נראים. הנה כמה טריקים שאני ממליץ לזכור לפני שאתם יוצאים לחוויית המים השחורים הראשונה שלכם:
״יש אתגרים רבים בצילום בעלי חיים במים שחורים. קודם כול, בעלי החיים האלה נוטים להיות שקופים עד כדי כך שחיישני המצלמה מתקשים להתמקד עליהם. אור מיקוד חזק שמוקרן מכמה זוויות על האזור המצולם הוא המפתח לתפיסת האור בצורה המוצלחת ביותר. לחלופין, יש כאלה שהצליחו על ידי קביעה ידנית של נקודת המיקוד כמה סנטימטרים לפני העדשה וניסיון להתקרב לבעל החיים כדי שיהיה במישור המיקוד. את זווית המבזק צריך להתאים ליצור המצולם. יש בעלי חיים שנראים הכי טוב באור מבזק ישיר, אחרים דורשים תאורה צידית יותר.
״הרעיון התחיל בקונה, הוואי, אבל התפשט מאז לפלורידה, יפן, פיליפינים, פלאו ומקומות רבים אחרים שאין להם מדף יבשתי, כשמקומות שונים משלבים חוויות שונות ברעיון הכללי. אם אתם מזדמנים לאי הוואי, צרו קשר עם Kona Honu Divers כדי לקבל מידע נוסף״. תגידו שג׳ף שלח אתכם״.