כל מי שצלל בעבר באתר הגנים היפניים יסכים, שגם לאחר אינספור צלילות באזור לעולם שתי צלילות כאן לא ירגישו אותו הדבר. זאת מכיוון שהשונית העשירה במקום אוצרת בתוכה מגוון כה אדיר של בעלי חיים כך שאין לדעת אילו "הפתעות" ומפגשים נדירים תזמן לנו כל צלילה. באזור זה נמצאת שונית האלמוגים המפותחת והמורכבת ביותר שיש לאורך חופי אילת.
ה"גנים היפניים" נמצאים בחלקה הדרומי של שמורת הטבע חוף האלמוגים ומצפון למצפה התת-ימי ואין שום אתר צלילה בישראל אשר יכול להתחרות עם עושר ומגוון המינים שאפשר למצוא כאן. בדיוק מסיבות אלו, אתר זה סגור לגישה מהחוף, שמור במיוחד והצלילה בו נשלטת בקפידה על ידי הגבלה יומית על מספר הצוללים.
אתר זה מכוסה ברובו בשונית אלמוגים רציפה המתחילה באזור הרדוד ממש בפני הים וממשיכה לאורך מדרון תלול המכונה "קיר האלמוגים" עד לעומקים של כ 40 – 50 מטרים. בהתאם לצבעוניות ועושר האלמוגים הגדול באזור זה אשר יוצרים בתי גידול רבים ושונים, מגוון גדול במיוחד של בעלי חיים נוספים מתגוררים כאן דרך קבע או עוברים באזור לעיתים תכופות.
נוסף לכמות אדירה של אלמוגי אבן ואלמוגים רכים בשלל צורות וצבעים אפשר לראות כאן "הכל": מחתולי ים, עטלפי ים, מחבטנים וצבי ים, דרך מורנות ודגי שונית רבים כדוגמת פרפרונים, נתחנים, נצרנים, נפוחיות, פזיות, כרומיות, אלמוגיות, תוכינונים, ועד לחסרי חוליות ושאר יצורים קטנים כמו חשופיות, סרטנים, ספוגים, אצטלנים, וצדפות. לא פעם נצפו להם כרישי-לוויתן מתעכבים באזור וניזונים על להקות דגים קטנטנים קרוב לפני הים.
הגעה לאתר: בניגוד למרבית אתרי הצלילה באילת אליהם אנו יכולים להגיע בקלות בצורה עצמאית ולצלול, הצלילה באתר זה נגישה רק באמצעות סירת צוללים דרך אחד ממועדוני הצלילה. למרות זאת, המאמץ הקטן הזה משתלם ומומלץ עד מאוד.
חניה לרכב פרטי: בחניוני מועדוני הצלילה או במרינה ממנה יוצאת סירת הצוללים.
גישה לנכים: כן (עם מעט עזרה במרינה).
כניסה למים: מצוף עגינה בשטח שמורת חוף האלמוגים אליו נקשרת הסירה.
הצלילה: הצלילה בגנים היפניים הינה צלילה מודרכת מסירה כאשר תנאי הזרמים (לרוב לכיוון דרום) והראות פשוט מושלמים כמעט בכל עת בשנה. ישנן שתי צלילות מומלצות באתר זה: 1. צלילת עומק לאורך קיר האלמוגים. עומק מומלץ 30 מטרים ולבעלי הניסיון וההסמכה כדאי גם לצלול אל תחתית קיר האלמוגים הנמצאת בעומקים של כ 45 - 40 מטרים שם הקיר פוגש מדרון חולי מתון יותר עם בלטי אלמוגים פזורים בשטח. 2. צלילה רדודה עם עומק מרבי של כ 15 - 20 מטרים לאורך שונית ובלטי האלמוגים הרדודים יותר הפזורים בצפיפות בין אזורים חוליים.
איור: טוני מלמקוויסט
מסלול הצלילה:
1. צלילת עומק: העמקה לאורך חבל המצוף עד לאבן בטון אליה החבל קשור בעומק של כ 15 מטרים. לאחר מכן, פונים מזרחה בין בלטי האלמוגים הצפופים בסביבה החולית ובתוך כמה מטרים בודדים מגיעים לתחילתו של קיר האלמוגים. בנקודה זו אפשר להעמיק עד לעומק הצלילה המקסימלי שנקבע מראש, ולהתקדם צפונה או דרומה לאורכו של קיר אלמוגים מרשים זה. כאשר מגיעים לכחצי מיכל עולים לעומק של כ 15-20 מטרים ומתחילים לחזור לכיוון הסירה עד שמגיעים לחבל המצוף. עלייה לאורך החבל עד לעצירת הבטיחות ויציאה מהמים לסירה.
2. צלילה רדודה במסלול מעגלי: העמקה לאורך אותו החבל עד לקרקעית שנמצאת בעומק של כ 15 מטרים. המשך הצלילה לכיוון צפון עם עומק מירבי של כ 15-20 מטרים בין בלטי אלמוגים קטנים וגדולים פזורים באזור חולי ומכילים מגוון גדול של דגים ובעלי חיים נוספים. כאשר מגיעים לחצי מיכל עולים לעומק של כ 8-15 מטרים וחוזרים דרומה לכיוון הסירה, כאשר מבצעים את חניית הבטיחות על חבל המצוף.
דיירי המקום:
עשרות מיני אלמוגי אבן, הבונים את השונית עצמה, לצד אלמוגים רכים וספוגים רבים יוצרים מגוון צורות וצבעים מרהיבים. ניתן לראות באתר זה מיני דגים רבים המייצגים כמעט את כל קבוצות דגי השונית באילת: שושנונים, אלמוגיות, כרומיות, פזיות, נתחנים, נפוחיות, נצרנים, פרפרונים, תוכינונים ועוד רבים אחרים.
באזורים החוליים אפשר לראות לעיתים קרובות בטאים שונים – מחבטני הספירים נפוצים כאן עד מאוד ולעיתים קרובות אפשר להיתקל גם בטריגונים (חתולי ים) ועטלפי ים. לעיתים חולפים באזור בעלי חיים שמאפיינים בדרך כלל אזורים של "מים פתוחים" כמו ברקודות, צניניות וכרישי-לוויתן.
לא מעט דיונונים, תמנונים, ולובסטרים מתגוררים כדרך קבע בין נבכי השונית בגנים היפניים, אם כי נפוץ לראותם יותר במהלך הלילה. מי שיסתכל מקרוב בין האלמוגים יגלה במהירה עושר אינסופי של שלל בעלי חיים נוספים: מינים שונים של כוכבי ים צבעוניים, קיפודי עפרונות, שושנות ים שונות, חשופיות, שרימפסים וסרטנים רבים אחרים, צדפות, חלזונות, וכו'.
ציוד עזר: לא נחוץ שום ציוד עזר מיוחד לצלילה באתר זה.
עזרה ראשונה: סירת הצוללים, שמורת חוף האלמוגים.
שומרים על הטבע: >>>>> לכללי ההתנהגות כוללים את כל מפרץ אילת. יחד עם זאת יש להקפיד במיוחד בתחום שמורת האלמוגים ושונית תמר.
הוראות בטיחות: אזור זה מהווה נתיב כלי שיט ובמיוחד סירות זכוכית פוקדות את המקום, לא בכדי, מספר פעמים ביום. על כן, אין לצלול רדוד משמונה עד עשרה מטרים!
מצאת טעות בכתבה? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו >>>>iDive@iDive.co.il
צילומים בגנים היפניים