הפירמידה הוקמה בשנת 1992 ביוזמת פרופ' יהודה בניהו מהמחלקה לזואולוגיה של אוניברסיטת ת"א ובמימון חברת "דובק" שבבעלות משפחת גהל.  
הפירמידה בשמה  "דובקורל" תוכננה בהתאם לתוצאות ומסקנות מחקרים שנעשו במשך שנים על שוניות מלאכותיות. היא הוקמה למטרות מחקר, נועדה לעודד אכלוס מהיר של בעלי חיים ימיים, ואף לשמש כאתר צלילה אטרקטיבי, אשר יפחית את עומס הצוללים בשוניות הטבעיות. היוזמה להקמת שונית מלאכותי זו הייתה בהשראה ובשיתוף הדוק עם אהובה וחיים גהל, צוללים ותיקים, אוהבי ים שהצלילה בנישמתם. חיים נפטר לפני מספר שנים וכאות הוקרה לפועלו המבורך האתר היום מוקדש לזכרו: "דובקוראל - יד לזכרו של חיים גהל". 
 
הפירמידה ממוקמת בעומק של 32 מטר על קרקע חולית, כ-300 מטרים מזרחית לאתר ״המסעדה״, הסמוך לקניון מול הים. המבנה מורכב משני מבני מתכת בצורת פירמידה: פירמידה קטנה ניצבת בתוך חלל הפירמידה הגדולה, כאשר המרחק בין פאות שני המבנים הינו שלושה מטרים לערך. הפירמידה הגדולה מתנשאת לגובה של 12 מטר ושוקלת למעלה מחמש טונות, בעוד שהפירמידה הפנימית שוקלת כשתי טונות. המבנה מחולק לארבעה מקטעי דפנות בעומקים שונים, כאשר כל מקטע מכוסה ברשת מתכת המשמשת בסיס להתיישבות אלמוגים ובעלי חיים אחרים.
 
דרכי הגעה והתארגנות
1. הגעה מהחוף: כניסה למים בצידו הדרומי של אתר המסעדה. ניתן לחנות בשטח החולי בסמוך לקיסוסקי או בחניה באזור קניון מול הים. מול אתר המסעדה נמצא מועדון הצלילה קוסטו. האתר נמצא כ-300 מטר מזרחית לחוף.
 
2. הגעה בסירת צוללים דרך מועדוני צלילה 
 

איור: טוני מלמקוויסט
 
מה רואים
כבר בחודשים הראשונים לאחר הטבעת הפירמידה, התגלתה זו כבית חם למגוון בעלי חיים.
במשלך השנים כוסו משטחי הרשת במגוון אלמוגים רכים, ספוגים מסוגים שונים ומעט אלמוגי אבן. במקום ניתן להבחין בכמות נאה של חשופיות (במיוחד חשופית זר ססגונית על הספוגים האדומים) ומגוון של נציגי עולם המאקרו – המכיל בעלי חיים ימיים, ברובם צבעוניים שמעניינים צוללים. עם קצת מזל וחיפוש דקדקני ניתן לאתר גם דגי פתיונאים (פרוגפיש).
במקום חולפות מדי פעם להקות דגי מים פתוחים כדוגמת הצניניות, ועל פני הקרקעית החולית ניתן לפגוש  דגי סולית, טריגונים ואחרים.
אתר זה הינו מרהיב לצוללים ובפרט לצלמים המחפשים להתרחק מהאתרים השכיחים באילת. 
מבנה הפירמידה עצמו, ושילוב משחקי אור וצל הנוצרים במעבר קרני השמש דרכה מגבירים אפשרויות הצילום ורקע מעניין לבעלי החיים בסביבה.
 
סכנות והמלצות
אתר הפירמידה דורש הקפדה יתרה בתכנון וביצוע הצלילה, מאחר והאזור דורש הקפדה יתרה על בטיחות צלילה:
1. ראות - הראות באתר (ובאזור החוף הצפוני בכלל) יכולה להיות מוגבלת, בשונה מאזור החוף הדרומי שבו לרוב המים צלולים. לעיתים, עקב מגבלות ראות המבנה הענק של הפירמידה יכול להעלם מעינינו אפילו במרחק של 10 מטרים ממנו. בשל כך, איתור האתר, וההתמצאות בדרך חזרה ממנו בתום הצלילה יכולים להיות מאתגרים ביותר ודורשים מיומנות צלילה וניווט במשך כל משכה.
המלצתי להיעזר בצלילה מודרכת או אדם המכיר את המקום ומנוסה בצלילה לאתר וחזרה ממנו לחוף. יש להצטייד במצפן כדי לשמור על כיוון כללי מדויק אל האתר ובמיוחד בחזרה ממנו (יש להקפיד לא להגיע בטעות לנמל הצבאי הסמוך!)
 
2.  מרחק מהחוף - האתר נמצא במרחק משמעותי מהחוף - כ-300 מטר בקו אווירי! המשמעות היא שצלילה מהחוף אל האתר וחזרה, כולל שהיה בסמוך לאתר, דורשת כמות נאה של אויר. יש לקחת זאת בחשבון בתכנון הצלילה. מספר אפשרויות להתגבר על קושי זה הן שימוש בסקוטר, טילוף על פני המים (לא בשעות פעילות ימית!) אל האתר כדי לחסוך באוויר, שימוש בריבוי מיכלים או מערכת סגורה למוסמכים לכך.
 
3. פעילות ימית - אזור האתר הינו סואן בפעילות ימית: סירות, אופנועי ים וכלי שיט אחרים חולפים באזור בתכיפות גבוהה ומהווים סכנה לצולל הנמצא על פני המים או צולל במים הרדודים. לפיכך, ישנה חשיבות יתרה שלא לעלות קרוב לפני המים כל עוד אין מקרה חירום המחייב זאת. בכל מקרה, חובה להצטייד במצוף סימון ארוך כדי שכלי שייט יוכלו להבחין בנקל בצולל הנמצא על או קרוב לפני המים. כמו-כן, יש לשקול צלילה בשעות הבוקר המוקדמות לפני שמתחילה באזור הפעילות הימית.
 
שמירה על הסובב הימי
כבכל צלילה, תמיד נרצה לשמור על הסובב הימי. חשוב להימנע מפגיעה או הפרעה לדיירי המקום ולאפשר המשך התפתחות ושגשוג של עולם החי. יש להמנע מלגעת בבעלי חיים, להיזהר במעברים לתוך ומחוץ לפירמידות ולא לפגוע עם המיכל, הסנפירים, הברכיים או לתפוס בידיים את המבנה והחי שעליו.
כמו-כן, יש לשמור על ציפה במרחק מעל הקרקעית החולית על מנת לא לגרום להרחפת חול מהקרקעית שגם זו עלולה לפגוע בסובב הימי ובנוסף, גם בראות, שמלכתחילה אינה מיטבית.

ציוד עזר: מצפן

עזרה ראשונה: על סירת הצלילה או במועדון סמוך

שומרים על הטבע: >>>>> לכללי ההתנהגות כוללים את כל מפרץ אילת. יחד עם זאת יש להקפיד במיוחד בתחום שמורת האלמוגים ושונית תמר.

  הוראות בטיחות: הצלילה מתאימה רק צוללים מנוסים במיוחד ויציאה לאתר באמצעות סירה וצלילה מודרכת על ידי אחד ממועדוני הצלילה . 

מצאת טעות בכתבה? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו >>>>iDive@iDive.co.il


צילומים מאתר דובקורל