אלווין דאגלס נשען על המעקה בסיפון ונעץ עיניים אדומות בבועות העולות מן הים. הוא ידע היטב שעוד כמה שניות יעלה צוות ההצלה אל פני המים, כשבידיו גופת אחיו הצעיר ג'רמי, בן 14 במותו. על הסיפון, מכוסה בשמיכת צמר, כבר נחה גופת אביו, אנדי. השניים קיפחו את חייהם בעומק של 40 מטר, שעה שניסו לחלץ עוגן תקוע.
 
האסון הנורא אירע בצפון אמריקה. בישראל, למרבה המזל, זה עדיין לא קרה, אולם התאונות הקשות בארצות הברית בהחלט צריכות להדליק אצלנו נורה אדומה ולא רק בגלל נטייתנו הכפייתית לייבא מארה"ב כמעט כל אופנה, מותג וסממן תרבותי.
 
וכן, לצלול בגיל 12 או אפילו בגיל 10 זו אכן תופעה תרבותית אמריקנית.
 
שמוליק משיח ואיתי בחוף אלמוג אילת 
 
"בפרספקטיבה לאחור, כיום בגיל 43 כאשר יש לי ילדה בת 12, דעתי לא השתנתה בהרבה", אומר יואב בן-חורין שלמד לצלול בגיל 15. “אני עדיין חושב שגיל 12 הוא צעיר מידי לקבלת רישיון צלילה, לא רק מהפן הפיסי. גם גבר או בחורה בוגרים יכולים להיות חלשים מידי לעזור לבן זוג במצוקה, אלא בעיקר מהפן המנטלי. אני לא חושב שילד בגיל 12, מסוגל להתמודד מבחינה מנטלית עם סיטואציות מורכבות הקשורות להצלת חיים ותפעול מערכות, במיוחד לא בסביבה מורכבת כמו הסביבה התת ימית".
 
לדבריו, גם ילדים בני 12 אשר ניחנו בבגרות נפשית לא תמיד ידעו ברגע האמת לתרגם את זה ליכולת מעשית.  לגבי אב שהולך לצלול עם בנו/בתו הצעירים לאחר קורס צלילה, הוא אומר: "אני חושב שזה מומלץ מאוד, בתנאי שהאב הוא צולל מיומן. אני לא רוצה לפרוט את זה לדרגת הצולל מכיוון שלרוב צולל שני כוכבים ותיק הינו מיומן יותר מצולל שלושה כוכבים טירון. אני רואה בזה חשיבות גבוהה לכך שאב המנוסה בצלילה יצרף אליו את בנו הצעיר, ויחנוך אותו בצלילותיו הראשונות בדיוק באותה מתכונת כפי שנהוג בעולם הנהיגה. אבי, שהיה צולל ותיק ומיומן, חנך אותי לאורך שנים ואין לי צל של ספק שבזכותו הפכתי לצולל מנוסה, שקול ואחראי יותר, עד לרגע ששנינו הוסמכנו כמדריכים".
 
גיל בונים, מדריך צלילה בכיר, עסק שנים רבות בהדרכת ילדים. "דעתי מאז עסקתי בהדרכת ילדים לא השתנתה כלל", הוא אומר. "שום דבר  בבגרותם של ילדים ונערים צעירים, בני פחות מ-15 שנה לא השתנה! הילדים הצעירים אינם כשירים פיזית, פסיכולוגית ובחלק מהמקרים גם פיזיולוגית להתמודד מול מצבי  צלילה מורכבים ומשתנים. הם ודאי לא יתמודדו מול מצבי לחץ, שגם חלק מצוללים מבוגרים ובוגרים מתקשים להתמודד עמם".
לדבריו דבר לא השתנה במסגרת ההדרכה בקורסים, פרט להורדת הסטנדרטים וקיצור תהליכי ההכשרה. "לדעתי רמות ההכשרה כיום  נמוכות יותר מכפי שהיה בעבר וכך גם רמתם המקצועית של המדריכים הן בהדרכת מבוגרים והן בהדרכת ילדים", הוא אומר. "אני מכיר חלק ממנהלי מועדוני הצלילה באילת והם אנשים אחראיים ורציניים, שנסחפים בשפל ונאלצים להתמודד עם מציאות שכוללת תחלופה גבוהה של מדריכים".

התאמת ציוד טובה היא חיונית ואסור לחשוב 'שהילד כבר יגדל לתוך הציוד'. זו ממש טעות"
 
מדריך בכיר  אחר (השם שמור במערכת) מזהיר: "אני לא בטוח שכל מדריכי הצלילה מודעים לבעיות העלולות לקלקל את חגיגת הצלילה. יש ילדים שצוללים עם מיכל אוויר, שיכול למשוך את ראש הילד אל מתחת לפני המים. כבר ראיתי ילדים, עם מאזן גדול מדי, שמנסים בכוח להחזיק את הראש מעל המים. הילדים האלה נכנסים אל המים מתוך אמון מלא במדריך הצלילה שלהם ובציוד. ההורים חושבים שבגלל העומק הרדוד אין סיכוי לתאונות. הדבר האחרון שהם מעלים על דעתם הוא כי הציוד עלול לגרום לילד לטבוע. התאמת ציוד טובה היא חיונית ואסור לחשוב 'שהילד כבר יגדל לתוך הציוד'. זו ממש טעות".
 
מיכל ארוך מאפשר לצולל תנוחה חופשית וזורמת יותר. בעבור גופו הקצר של הילד, מיכל ארוך יכול להוות בעיה. מקם אותו נמוך, והילד יכול להתיישב בנקל. בתוך המים הוא ייגרר לתנוחה בה הראש למעלה והרגליים למטה. מקם אותו גבוה, והילד ייחבט בראשו כל פעם שיביט למעלה. כל חלק של המיכל שאינו במים יטה לדחוף את הצולל למטה. גם התאמת משקולות היא בעייתית. לא כל מרכזי הצלילה מספקים מגוון רחב של סוגי משקולות. מבוגרים יכולים לשחק עם המשקלות, למעלה או למטה. לילדים, בשל מידות גופם, זה הרבה יותר קשה.

 
בני זוג בסיכון
מכשול נוסף בהכשרת הצעירים לצלילה הוא החשש שבשעת חירום הם לא יוכלו להציל את שותפם המבוגר. צעירים יכולים לקבל הכשרה בקורס עזרה ראשונה, אבל אינם יכולים לקבל הכשרה בהצלה או בניהול מערכת חמצן.
הסיכון דומה לסיכון שבצלילה עם בן זוג שאינו בקי בתחום כישורי ההצלה, או כאשר יש פער ניכר בין בני הזוג בגודל הגוף או כאשר אחד הצוללים הינו מוגבל ולא יהיה מסוגל להציל את שותפו בעת צרה.
 
ההתבגרות הקסומה של איתי
הכניסה הראשונה של איתי פילוסוף (הבן של) לעולם הצלילה הייתה בגיל שנתיים, במועדון צלילה בשארם א-שייח'. ליתר דיוק: בבריכה לשטיפת ציוד הצלילה, שמאוד מצאה חן בעיניו. הוא אפילו גילה משיכה ראשונית לציוד ושיחק עם המאזנים, הסנפירים והווסתים.
 
שבע שנים אחר כך, כשהיה בן תשע, הוא כיכב בספר ילדים על דגים וצוללים, בהפקתו של אביו, דוד (פילו) פילוסוף. הצילומים לספר, "עולמו הקסום של איתי", צולמו מתחת למים באילת ובליווי כמה מבכירי המדריכים דאז. ההפקה הזאת הייתה כרוכה בלא מעט מאמצים לוגיסטיים: חליפת צלילה נתפרה במיוחד למידותיו של איתי, אותרו מיכלי צלילה קטנים, הוזמן מחו"ל מאזן קטן מידות והושקעו מאמצים רבים במציאת מסיכת צלילה שתתאים למבנה הפנים שלו.
 
פילו נזכר: ״כשאנו מצוידים בציוד צלילה מתאים בול למידותיו - ועם ברכת הדרך של ד"ר יהודה מלמד, שהבטיח כי בצלילה רדודה אין שום סיכוי שייגרמו לו נזקים שישפיעו לרעה על גדילתו - יצאנו לצילומי הספר הראשון. אגב, בעקבות הספר הזה יצאו שניים נוספים בכיכובו של איתי, בים האדום ובקיימן – והשאר כבר הסטוריה״.
 

באיי קימן בעיר חתולי הים, מתוך הספר עולמו הקסום של איתי 
 
אז אתה  ממליץ לשלוח ילד בן 12 לקורס צלילה?
״כן, אבל בתנאי שהמועדון מחזיק בציוד מתאים ושהמדריך ותיק ומנוסה בלימוד צלילה לילדים.
 

"אפשר לצלול מגיל 12"
ד"ר יהודה מלמד ״לא פעם שואלים אותי הורים מודאגים: ׳אפשר לשלוח את הילד לקורס צלילה?׳ זה לא מסוכן?׳, ׳האם עלול להיגרם לו נזק בריאותי?׳ אני עצמי שלחתי את בתי בגיל 12 לעבור קורס צלילה ראשון, כך שדעתי בנושא ברורה. ילד בן 12 יכול לצלול, אך בסייגים מאוד חדים וברורים.
 
במשך 20 שנות שירותי בחיל הים כרופא וכמפקד המכון לרפואה ימית חקרתי עשרות רבות של תאונות צלילה, עסקתי במחקר יישומי בשטח הפעילות התת ימית ובעיקר השתדלתי לפעול רבות להקניית ידע ותובנה שתעשה את הצלילה לעיסוק בטוח יותר. על סמך ניסיון וידע אלה, אני סבור שצלילה לילדים מעל גיל 12 אפשרית בתנאים הבאים:
 
ילדים ומבוגרים כאחד חייבים להבין מדוע יש לתת כבוד רב לסביבה הימית ומדוע ההתייחסות לפעילות זו חייבת להיות מלכתחילה מקצועית, מדויקת ומחייבת עמידה בכללים קשוחים ללא פשרות או הנחות. ככל שנקדים להקנות גישה רצינית ומקצועית זו, כן יופנמו ערכים חינוכיים אלה.
 
הקניית גישה רצינית חינוכית ולימוד יכולות נדרשות הן תמצית תפקידו של מדריך הצלילה.
 
ילדים העומדים לפני קורס צלילה חייבים להביע רצון כן ואמיתי לצלול, כשהם חופשיים מלחץ של ההורים, שהם בדרך כלל צוללים. עליהם גם להיות בעלי יכולת סבירה של תפקוד במים ללא פחד.
 
בהכנות לקראת הצלילה בשארם א-שייח
 
בגרות רגשית והיכולת ללמוד ולהבין את משמעות חשיבות לימוד והבנת החומר תאורטי היא תנאי בל יעבור לצלילה בטוחה. גם ילד צריך להבין כיצד תסחיף אוויר שנגרם כתוצאה מקרע בריאות בגלל עצירת נשימה, עלול להתרחש גם בעומק רדוד ביותר.
 
ילדים ממשיכים בתהליך הגדילה עד גיל 20 ויותר. כל רקמות הגוף לוקחות חלק בכך ואפילו מוחו של המתבגר ממשיך להתפתח, גם מההיבט האורגני, אף שעבר את שנות העשרה.
 
מחלת דקומפרסיה עלולה להשפיע על רקמות עצם וסחוס הנמצאות בתהליך הגדילה. כן יש לתת את הדעת, למעבר דם ורידי לעורקי בדלף בין מחיצות הלב הצעיר, שעדיין לא נסגר כראוי. ל 15 עד 20 אחוז מהאנשים יש דלף שכזה.
 
חשיבות גדולה יש להתאמת ציוד הצלילה לממדי הגוף של הצולל והצוללת הצעירים ובד בבד לתת את הדעת על היכולות הפיזיות לשימוש נכון ולטיפול בציוד הצלילה. מיכל אוויר דחוס קטן ומתאים, מאזן קטן ומתאים, משקולות, חליפה מיוחדת מותאמת - לכל אלה חשיבות רבה והשלכות לביצוע במים ומתחת למים בהתאמה המיוחדת לצולל/ת הצעיר/ה. לנושאים אלה משמעות רבה וקריטית במיוחד במצבי לחץ ומצוקה במניעת כניסה למצב של פאניקה. ילדים אכן עלולים להיכנס למצבי חרדה ופאניקה במהירות רבה. רצוי שמשקלו/ה של הצולל/ת הצעיר/ה יהא לא פחות מ-40 עד 45 ק''ג והגובה לא פחות מ-150 ס"מ. גיל 12 הוא הצעיר ביותר האפשרי להתחלת פעילות בצלילה.
 
אין להרשות לילדים, גם לאחר גמר הקורס, לצלול ללא בן זוג מבוגר שהוא צולל מנוסה וברמה בכירה, וזה חייב להיות תנאי בלתי יעבור.
 
צלילת היכרות בחוף אלמוג אילת 
 
יחד עם זאת יש לזכור כי ילד אינו מהווה בן זוג בצלילה מההיבט הבטיחותי בעזרה לצולל מבוגר בעת מצוקה.
לסיכום: לילדים, עומק הפעילות התת ימית הרצוי הוא עד 10 מטר קרקעית, במצב ים שקט באתר ידוע ללא זרמים ועם ראות טובה. בכל מקרה אין לצלול עמוק יותר מ-20 מטר לזמן תחתית מירבי של 40 דקות. עומק זה מתאים רק לילדים צוללים מתקדמים (מצריך הגדרת יכולות וניסיון). העומק, זמני התחתית וקצבי עליה יהיו תמיד כאלה ללא יצירת בועיות שקטות״. 
 
*הכותב היה מפקד המכון לרפואה ימית ורופא שייטת 13, ממיסדי ההתאחדות הישראלית לצלילה, יו'ר ההתאחדות ומדריך צלילה ראשי. מיסד ומנהל המרכז לרפואה היפרברית ורפואת צלילה של בתי החולים רמב''ם ואלישע בחיפה, מייסד ויו''ר החברה הישראלית לרפואה היפרברית וצלילה. כיום גמלאי, ממשיך בצלילה וביעוץ בתחומו המקצועי בנוסף לעיסוקו בכרם והיקב המשפחתי הקטן.  
 
ומה ארגוני הצלילה הבינלאומיים הפועלים בישראל אומרים?

PADI מורידים את סף הכניסה
 
לפי בועז סמוראי מדריך בכיר ונציג PADI בישראל, בישראל אפשר להתחיל לצלול רק בגיל 12, אולם בחו"ל כבר החליטו לפתוח את הקורסים לילדים בני עשר. הנהלת RSTC, ארגון העל של ארגוני הצלילה העולמיים, הורידה את סף הכניסה לעולם הצלילה לאחר שבדקה בארגון PADI, מאמינים ופועלים על פי מספר הנחות יסוד המעוגנות בניסיון הדרכתי ובטיחותי מצטבר של עשרות שנים:
 
״א. ילדים מסוגלים להשתתף וליהנות מצלילה ספורטיבית, תוך ציות לנהלים וכללים קבועים מראש.
ב. יש לנו משאבים ואמצעים לפתח מערכי שיעור, אשר יתמכו בפעילות צלילה מגוונת לנוער.
קווים מנחים אלו הביאו לפיתוח של תוכניות המאפשרות לילדים להתנסות בחוויות צלילה ובתוכניות צלילה מגוונות, החל מגיל חמש.
צלילות ההכרות, המיועדות לגילאי שמונה ומעלה, מאפשרות לילדים ליהנות מצלילה בסביבת מים מוגנים, תחת השגחה קפדנית.
 
תכנית Seal Team מיועדת לצוללים בגילאי שמונה ומעלה. המדובר למעשה בהכנה לקורס צלילה בדרגה ראשונה והחניכים רוכשים את יסודות הצלילה בבריכת שחייה. במהלך הקורס מתנסים החניכים בחמש משימות שונות ובהן ריקון מסיכה ושליטה על ציפה. עם השלמת חמש משימות החובה, הצוללים מקבלים תעודה וכרטיס חבר. לאחר השלמת עשר משימות נוספות בהן צלילת צילום, צלילת לילה וצלילת ניווט, מקבלים הילדים תעודת חבר בכיר. תוכנית זו אינה מקנה לילדים רישיון צלילה, כי אם תעודת הכרה בהישגיהם ותמריץ להמשיך ולהתנסות בצלילה. 
 
צולל מים פתוחים צעיר - קורס צלילה מלא המכשיר את הצולל לקחת חלק פעיל בתכנון וביצוע צלילות במים פתוחים במסגרת הגבלות הרישיון.
 
בהתחשב במגבלות הפיזיות ובהתפתחות הרגשית/התנהגותית של צוללים צעירים, נקבעו מספר מגבלות על מנת להרחיב את גבולות הבטיחות: צוללים מתחת לגיל 12 רשאים לצלול אך ורק בלווי מבוגר או דייבמאסטר לעומק שלא יעלה על 12 מטרים, ובקבוצה שאינה גדולה מארבעה צוללים. בכל קבוצה כזו, לא יהיו יותר משני צוללים צעירים.
 
הדרכת ילדים שונה מאוד מהדרכת צעירים ופרק נכבד בקורסי המדריכים של PADI מוקדש ללימוד הדרכת ילדים. פותחו והותקנו נהלים ותקנים לעבודה עם ילדים, הקובעים יחסי פיקוח קפדניים, הגבלות עומק, ושימוש במערכי שיעור המותאמים במיוחד לצעירים. כל תוכניות העבודה עם ילדים נתמכות בחומר הדרכתי המתאים לרמתם, ובשפה העברית״.
 

SSI חושבים על הילדים
סיגלה שוהם, מדריכה בכירה ויו"ר SSI בישראל, אומרת כי צלילה היא הרבה מעבר לתחביב, זוהי דרך חיים, חינוך לשמירת הסובב הימי ופיתוח מודעות לצורות החיים השונות במקום המכסה את רוב כדור הארץ, הים.
 
״ארגון הצלילה SSI פיתח תוכניות מיוחדות לילדים המשלבות צלילה מגיל 8 (בעולם) מתוך הבנה כי הילדים של היום הם הצוללים של מחר, למעשה, SSI בעולם כבר מזמן מסמיך לא רק צוללים ספורטיביים אלא מתפרש על מגוון רחב של פעילויות הקשורות למים מגיל קטן, החל מתוכניות שחייה עם תינוקות ילדים ובוגרים, דרך קורסי צלילה לילדים ובוגרים,  קורסי צלילה חופשית ושנירקול, קורסי טווח מורחב (טכני), מערכות חצי סגורות, הכשרת מצילים ועוד.
 
 
בקורסי המדריכים של SSI אנו מקנים את הידע למדריכי העתיד לשם כך פותחו תוכניות שונות בעלות היבטים מיוחדים לצורך הדרכה נכונה וחינוך בונה ותומך לילדים, מתוך ההבנה כי יש ללמד ילדים באופן שונה מלימוד בוגרים. לדוגמא, תוכנית הסקובה רנג'רס פותחה במיוחד לילדים מגיל 8 ונערכת בבריכה בלבד עם מגוון משחקים ופעילויות במים. בנוסף ב SSI שמים דגש מיוחד ומשנים את יחס מדריך חניך בהתאם לגיל הצוללים.

ב SSI מאמינים שילד חייב לקבל את המידע באופן אינטראקטיבי ומעניין ולצורך זה פותחה אפליקציה ידידותית למשתמש, חומר הלימודים מועבר בשפה העברית וניתן לשנות לשפה אחרת בלחיצת כפתור, השילוב של אנימציות וסרטי ההסבר, שאלוני בדיקת ידע האינטראקטיביים, שימוש ביומן צלילות דיגיטלי פותחו והותאמו לזמננו ומהווים כלי הדרכתי תואם לילדים בעידן הדיגיטלי.
 

תעודת הסמכה לצוללים הצעירים 
 
אנו מעודדים את הצוללים הצעירים להמשיך הלאה בהקניית ידע נוסף וכישורים, במקביל לצבירת זמן מים, כדי ליצור צוללים בטוחים ונינוחים יותר. וזאת בין היתר על ידי הסמכת צולל מים פתוחים צעיר והסמכת צולל מתקדם הרפתקן צעיר, ניתן גם לבצע התמחויות שונות המותאמות לצוללים צעירים כגון התמחות ניווט, איזון ועוד. קורסים ניתנים לפיצול, זאת אומרת לא חובה לבצע את הקורס צולל מים פתוחים צעיר וצולל מתקדם צעיר באותו השבוע, ילדים צעירים לא תמיד בעלי כושר גופני וחוסן לעבור ברצף את שבעת ימי הקורס, במצב זה שווה לשקול הפסקה בין שני הקורסים. הילדים כקבוצה מחזקים אחד את השני ולכן מומלץ שקבוצת החניכים תהיה מורכבת מילדים בני אותו הגיל פחות או יותר מכיוון שהזמן, תשומת הלב, שימוש בשפה התואמת את גילם ומדריך נכון יעזרו לילדים לעבור את הקורס בקלות יותר.
 
המלצה חמה היא להכין את הילדים לקורס צלילה, ישנם הורים המניחים שאם הילד נהנה מצלילת הכרות הוא גם יצלח את הקורס, לא תמיד זה נכון לצערי, לעיתים הכנה מוקדמת ותאום הציפיות תעזור לילד לעבור את הקורס. כאשר ילדכם מבקש להירשם לקורס צלילה, נא תארו לו את תוכן הקורס כולל החומר התיאורטי שיש ללמוד, בדקו אתו את נכונותו לעמוד באתגרים הצפויים לו. קיימות סיבות שונות ולא תמיד ניתן להבין מדוע הילד רוצה להירשם לקורס הצלילה, לעיתים ילדים מבקשים להירשם מהסיבות הלא נכונות כמו קבלת תשומת לב נוספת מההורים או סתם להגיע לאילת, נסו להבין את המניע לקורס וגם פה תאום הצפיות מראש יחולל פלאים.
לסיכום, ילדים הם עולם ומלואו, הם העתיד שלנו, ואנו כצוללים וכהורים צריכים לזכור שעם הכוונה נכונה, החוויה שלהם במים היא זאת שתכתיב אם יהיו גם הם צוללים וינחילו את אהבת הים ושמירה על הסביבה לדורות הבאים״. 
 
 

בגנים בשארם א-שייח'
 
כמה עצות מאבא טורקי עם מנטליות של אימא פולניה:
זה כיף לא רגיל לצלול עם הילד, אבל אין מה למהר. כדאי להקפיד שהילד יצלול, לפחות שנתיים ממועד סיום הקורס, רק עם צוללים מנוסים וגם זאת רק לאחר שעבר השלמות ואימונים, באיזונים ושאר תרגילים אצל מדריך צלילה מנוסה ומיומן.
 
טיפ חשוב נוסף: תמיד לרכוש ציוד מיד שנייה. הילדים גדלים במהירות וחבל להשקיע בציוד חדש. מועדון צלילה שברשותו ציוד לילדים ישמח להשכיר לכם ציוד מתאים״.